A Beva kártalanítást fizet a Quaestor fiktív kötvényei után

A Beva igazgatósága – az MNB kezdeményezésére – 2015. április 10-i ülésén döntést hozott arról, hogy kártalanítja a Quaestor Értékpapír-kereskedelmi és Befektetési Zrt. fiktív kötvénnyel rendelkező befektetőit.

A Befektető-védelmi Alap (Beva) 2015. április 10-i igazgatósági ülésén megtárgyalta a Quaestor Értékpapír-kereskedelmi és Befektetési Zrt.-nél (Quaestor Értékpapír Zrt.) tapasztalt – s a Magyar Nemzeti Bank (MNB) célvizsgálata által feltárt – visszaélés-sorozat befektető-védelmi következményeit. Az igazgatóság – figyelembe véve a két független jogi szakvéleményt is – olyan döntést hozott, amely szerint a fiktív kötvénnyel rendelkező ügyfelekkel szemben fennáll a Beva kártalanítási kötelezettsége.

A Beva igazgatóságának mai döntése nem terjed ki a kártalanítás részleteire, tekintettel arra, hogy azokat a Quaestor Értékpapír Zrt. felszámolását követően lesz lehetőség tisztázni. A szerződöttek számára kiemelkedő jelentőségű döntés nyomán az érintett ügyfeleknek nem keletkezik azonnali teendőjük. A kártalanítási igények bejelentése a felszámolás elrendelése után, s a Beva erre vonatkozó felhívását követően lesz aktuális. A Beva ugyanakkor megtesz mindent azért, hogy a károsult ügyfelek a lehető leghamarabb hozzájussanak a kártalanítási összeghez.